Vielä kolme kuukautta laskettuun aikaan
– Mira

Laskettuun aikaan on 13 viikkoa ja kaikenlaisia ajatuksia tulevasta pyörii mielessä. Yksi kysymyksiä herättävistä asioista on ollut imetys. Kuinkahan se sujuu? Entä jos se ei onnistu? Missä imettäisin mieluiten ja missä taas en halua imettää?

Neuvolan ensimmäisessä perhevalmennuksessa aiheena oli vanhemmaksi kasvu ja imetys. Katsoimme imetyksestä videon, jossa tuoreet vanhemmat kyselivät neuvoja terveydenhoitajalta. Video tuntui teennäiseltä, mutta siinä oli hyviä pointteja esimerkiksi imetysasennosta. Siinä opastettiin hyvä asento ja neuvottiin, mitä isän on asennossa hyvä tarkkailla. Isä pystyy katsomaan tilannetta eri näkökulmasta kuin äiti ja hänen on helpompi nähdä, jos äiti esimerkiksi huomaamattaan jännittää hartioitaan. Minusta on tärkeää, että isäkin voi kokea osallistuvansa imetykseen ja tämä on yksi tapa, jolla isä voi olla osallinen.

LM_20150809_Mira0588_2

Kysyin meidän perheen tulevalta isältä, miten hän haluaisi olla osallisena imetyksessä ja kuinka hän mielestään voisi sen tehdä. Isä ei päässyt perhevalmennukseen, joten oli kiva kuulla hänen mietteitään. Isä kertoi haluavansa ainakin olla imetystilanteissa läsnä ja tukea minua, jos imetys tuntuu hankalalta. Hämmennyin, kun hän sitten sanoi voivansa käydä ostamassa minulle kaalia, jos imetys on kivuliasta. En yhtään ymmärtänyt, mihin kaalin ostaminen liittyi, mutta hän kertoi oppineensa, että jääkaappikylmä murrettu kaalinlehti auttaa imetyskipuihin, kun sen asettaa rinnan päälle. Kaali on viileä ja lisäksi siitä erittyy kasviöljyä, joka helpottaa kipuja. Kaikkea sitä oppii ja hyvä on tietää, että isälläkin on joku niksi hihassa!

”Minua mietityttää, missä ja kenen edessä imettäminen tuntuu itselleni luonnolliselta.”

Minua on mietityttänyt myös, missä imetys tuntuu itselleni mukavalta ja luontevalta. En ole koskaan häiriintynyt tuttujen tai tuntemattomien imettämisestä, mutta silti mietin, kenen edessä imettäminen tuntuu itselleni luonnolliselta. Eihän sitä yleensä tyttökavereidenkaan kanssa jutellessa oteta tissejä esille kesken kaiken. Uskon kuitenkin, että tyttökavereiden läsnä ollessa imettäminen luonnistuu, mutta entä jos heidän poikaystävänsä ovat läsnä? Tuntuisiko luonnolliselta imettää heidänkin edessään? Haluanko toisaalta myöskään eristäytyä esimerkiksi toiseen huoneeseen imettämisen ajaksi? Nämä kysymykset pyörivät vielä mielessä, mutta uskon vastausten selkiytyvän viimeistään silloin, kun imettäminen on ensi kertaa käsillä.

LM_20150809_Mira0125_1

Mira, Jan-Peter ja masuvauva