Oli yllätys, miten paljon imetys sattui
– Elina

Esikoisen imetys ei onnistunut ja pullosta syöminen oli vaikeaa. Se oli aivan kamalaa. Monet itkut itkin, kun tunsin, etten onnistu yhdessä tärkeimmistä tehtävistäni.

Yritin hakea ja kysellä apua, mutta en sitä riittävästi saanut. Se, mitä imetys oli ja miltä se tuntui, tuli todella yllätyksenä. Esikoisen äitinä häkellyinkin. Lopetin imettämisen, kun Elle oli kahden kuukauden ikäinen.

3,5 kuukauden ikäisenä Ellelle tulikin sitten “hammas” suun takaosaan, samaan kohtaan kuin mihin minulle tuli viisaudenhammas. Se oli tosi terävä. Vein vauvan hammaslääkäriin, ja pian hammasta oli ihmettelemässä kolme neljä hammaslääkäriä. He kysyivät, onko vauvan syömisen kanssa ollut vaikeuksia? Ratkesin itkuun. Löytyi jokin selitys. Jos olisin tiennyt enemmän tai olisin saanut enemmän apua, ehkä olisin onnistunut Ellenkin kanssa paremmin.

LM_150528_Elina0103_3

Nyt täysimetän 8 kuukauden ikäistä Linneaa. Hän on todellinen tissitakiainen. Imetysrauhaa koen, kun imetän esimerkiksi kotona ja arki pyörii samalla. Elle leikkii, isä touhuaa, elämisen ääniä kuuluu, mutta Linnea on tyytyväisinä rinnalla. Katse äidissä nauttii keskittyneenä ja levollisena ateriaansa. Jos ollaan kylässä tai meillä on vieraita, imetän vapaasti ja arvostan, kun meille annetaan imetysrauha. Olemme mukana keskusteluissa ja muussa, mutta ympärillä säilytetään rauhaisa tunnelma.

”Koen imetysrauhaa, kun imetän ja arki pyörii samalla.”

Kukaan ei kertonut, että nännit tulevat imetyksestä aluksi TODELLA kipeiksi. Sanottiin, että rinnat ja nännit voi olla arat . Olisi myös voitu sanoa, että unohda alussa imetysvälit. Linnealle en antanut tuttia, vaan nostin aina rinnalle. Ensimmäiset puolitoista kuukautta imetin 24/7. Se oli ok, se kuuluu tähän hommaan.

LM_150528_Elina0243_2

Moni ystäväni on valitettavasti lopettanut imetyksen, kun “maito on loppunut” tai ”maito ei herunut” tai kun se olikin niin vaikeaa. Nyt tuntuu kovin pahalta kun imetykseen liittyy niin paljon vääriä uskomuksia, kuten se, että maito voi loppua yhtäkkiä. Yritän auttaa korjaamalla niitä mahdollisimman paljon.

Elina, Linnea 11 kk ja Elle 4 v